Bouw nieuwe vmbo-school Zeeburgereiland van start

Sabine Udonieuwbouw

Gisteren is het startsein gegeven voor de bouw van onze nieuwe school op Zeeburgereiland. Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs, en Edo de Jaeger, onze voorzitter Raad van Bestuur, hebben op feestelijke wijze samen met leerlingen het nieuwe bouwbord onthuld. De toekomstige school biedt de vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg aan. In 2018 zal de school haar deuren openen in dit nieuwe, bruisende gebied naast IJburg College 2.

Tijdelijke huisvesting

Leerlingen en docenten van het huidige Stelle College zullen volgend schooljaar starten in het tijdelijke schoolgebouw aan de Foekje Dillemastraat 1. Eerder was hier IJburg College 2 gehuisvest. Zij hebben inmiddels hun nieuwe schoolgebouw mogen betrekken. Op de tijdelijk locatie gaat de school verder onder de naam Stelle 2.0. Voor het nieuwe schoolgebouw wordt straks een nieuwe naam gelanceerd. Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: “Ik ben blij dat Stelle 2.0 zich in 2018 in een gloednieuw schoolgebouw op Zeeburgereiland kan vestigen. Amsterdam groeit en het aantal leerlingen groeit mee. Met de komst van Stelle 2.0 is er voor vmbo-leerlingen uit Oost en de rest van de stad nog meer te kiezen. Een goed schoolgebouw draagt daarnaast bij aan de leerprestaties van de leerlingen. Het is mooi dat we daar als stad een bijdrage aan kunnen leveren.” Samen met IJburg College 2 (vmbo-t t/m vwo) zorgt onze nieuwe school (vmbo-b & -k) voor een compleet VO-aanbod op Zeeburgereiland.

Nieuw schoolgebouw

De toekomstige locatie biedt ruimte voor ongeveer 400 leerlingen. De nieuwe school krijgt verschillende plaza’s in het schoolgebouw waar leerlingen elkaar kunnen ontmoeten en met verschillende beroepswerelden aan de slag kunnen. Het gebouw nodigt uit tot ontmoeten en verbinden. Kleinschaligheid, licht, veiligheid, transparantie, kleur en sfeer zijn de kernwaarden van het ontwerp. De nadruk ligt op het ervaren, beleven en leren in en van beroepen. De centrale open ruimte vormt het hart van de school. Het gebouw is ontworpen door RAU Architecten.

Zeeburgereiland

Centraal tussen IJburg, Noord en het centrum wordt over een paar jaar volop geleefd, gewoond en gewerkt. In twee nieuwe buurten komen duizenden woningen voor verschillende doelgroepen met bijbehorende voorzieningen. De eerste woonbuurt in ontwikkeling is de Sportheldenbuurt, waar onze nieuwe school gehuisvest wordt. Een Urban Sport Zone bestaande uit twee sportvelden en skatebaan geven de wijk een sportief karakter, dit zijn faciliteiten die aansluiten op ons sportprofiel. De toekomstige Sluisbuurt is in de nabijheid van het water, zoals het Binnen- en Buiten-IJ en de Oranjesluizen. De buurten zorgen voor wonen in een gezellige omgeving die bewegen stimuleert. Fietsen, lopen en sporten staan centraal. Kortom, met onze toekomstige school ontwikkelen we samen met de buurt een compleet nieuw woon- en leergebied in Amsterdam.

Fotografie: Dennis Goedbloed